2013 m. gegužės 26 d., sekmadienis

Bendras savęs stebėjimas



Bendras savęs stebėjimas yra gana paprastas būdas pažinti savo ciklą. Tam nereikia nei kokių specialių priemonių, tereikia žinoti bendrus dėsningumus ir būti atidesnei, labiau kreipti dėmesį į savo organizmo  siunčiamus signalus - nuotaikų kaitas, apetito svyravimus, jėgų antplūdį ir jų mažėjimą, pojūčių sustiprėjimą, bendrą jautrumą, skausmą šone, lytinį potraukį, krūtų jautrumą, odos būklę, galbūt svorio pokyčius, skysčių užsilaikymą ir kitus, galbūt tik jums būdingus dalykus. Nors manoma, kad tai labai nepatikimas metodas, paprastai netgi nevadinamas metodu, o laikomas tik pagalbiniais, antriniais požymiais, tačiau įgudusi stebėtoja gali taip išlavėti (ypač kombinuodama ir kitus ciklo pažinimo būdus – pvz., bazinės temperatūros matavimą, gleivių ar gimdos kaklelio padėties apčiuopiant stebėjimą ar kt.), kad pagal savo pojūčius ji visada supras, kada - pirmoji ciklo pusė, kada  - ovuliacija ir kada - antroji ciklo pusė.
 
Dalis moterų teigia, kad jos niekada nejaučia ovuliacijos arba ją jaučia gana retai, o kitos sako, kad ovuliaciją jaučia labai stipriai, kai kurioms netgi tenka gerti vaistus nuo skausmo jos metu. Kokia bebūtų jūsų patirtis dėl ovuliacijos (ne)jautimo, būkite tikra, kad kūnas siunčia jums pakankamai signalų, kad galėtumėte kiekvieną ciklą atpažinti, kada ovuliuojate.

Dabar apžvelgsiu pirmajai ciklo pusei būdingus pojūčius. Dėl kintančio hormonų kiekio paprastai pamažu gražėja oda, gerėja nuotaika, matome daugiau prasmės gyvenime, daugėja jėgų ką nors nuveikti. Būdingas lengvumo pojūtis, skysčiai dar neturėtų kauptis. Makštyje paprastai juntamas sausumas, kuris artėjant ovuliacijai vis mažėja, kol jį pakeičia drėgnumo pojūtis. Šiam periodui nėra būdingas krūtų jautrumas. Lytinis potraukis pamažu atsiranda, o kai kurioms moterims (ypač su trumpa I ciklo faze) būdingas stiprus potraukis nuo pat mėnesinių. Paprastai dabar sveriame mažiausiai. Moterys nebūna labai jautrios šiuo laikotarpiu, kartais pradžioje dar būna šiek tiek padidinto jautrumo, bet kuo arčiau ovuliacijos, tuo tokio padidinto jautrumo vis mažiau, pasaulis dažosi vis gražesnėmis spalvomis.

Kelios dienos prieš ovuliaciją ir per ją yra moters „sūpynių“ aukščiausiasis taškas. Tuo metu moteris labiausiai pasitiki savimi, ją dažniausiai lanko gera nuotaika, oda skaisčiausia, juntamas drėgnumas makštyje ir netgi akyse (!). Dažnai sakoma, kad vyrai atpažįsta moters vaisingiausią laikotarpį vien užmetę žvilgsnį į jos spindinčias akis, neveltui „drėgnos“, spindinčios akys laikomos seksualumo požymiu.  Lytinis potraukis šiuo metu taip pat paprastai yra aukštumoje. Uoslė, lytėjimas paprastai irgi sustiprėja. Kartais be šių malonių signalų moteris aplanko ir stipresni fiziniai pojūčiai – skausmas kuriame nors šone (atsirandantis kiaušinėliui išeinant iš kiaušidės), patepliojimas krauju dėl tos pačios priežasties ir taip pat gali pūsti pilvą (hormonai, verčiantys ovuliuoti, taip pat dažnai skatina ir dujų susidarymą žarnyne). Taip pat jau per ovuliaciją galime jausti pilnumo pojūtį, gali padidėti pilvukas ir krūtys.

Antruoju ciklo periodu viskas blėsta, rimsta. Nuotaika lieka arba stabili ir tik artėjant mėnesinėms šiek tiek blogėja arba prastėja laipsniškai, būdinga nuotaikų kaita. Per ovuliaciją aplankęs pilnumo pojūtis paprastai išlieka, bet šiek tiek pasikeičia. Jis panašus į tokį sotumo jausmą, kai esi puikiai pavalgiusi ir jau jokie skanėstai nebežavi J, bet tuo pačiu tai gali būti tarsi ir tuštumo jausmas, kai tarsi esi pilna, visko turi, bet tuo pačiu ir tuščia. Lytinis potraukis irgi dažniausiai silpnėja iki mėnesinių. Sausumo pojūtis makštyje paprastai nepasitaiko. Krūtys jautrėja, irgi jaučiasi gana pilnos. Ovuliacijos metu patirtas šono skausmas gali virsti to paties šono silpnesniu paskaudenimu ar maudimu (kadangi išėjusio kiaušinėlio vietoje formuojasi geltonkūnis). Dėl hormonų įtakos kuo arčiau mėnesinių, tuo labiau užsilaiko skysčiai, virškinimas jautresnis. Dėl to galime ir sverti 1-2 kg daugiau nei ciklo pradžioje. Paprastai šioje ciklo fazėje labiausiai norisi „užsikimšti“ maistu, sotumo jausmas gali šiek tiek sutrikti. Ir vėlgi dėl to galime sverti daugiau ir išvis priaugti daugiau svorio. Odos būklė taip pat dažnai suprastėja, kai kurias gali labiau išberti, kitoms tiesiog imti riebaluotis oda, atsirasti inkštirų ar pan. Neretai labiau pavargstame šiuo metu, pritrūksta jėgų užsibrėžtam tikslui pasiekti.


Ir visa tai yra gudriosios motulės gamtos plano dalis J Gamtos tikslas yra pasirūpinti, kad žmonija neišnyktų, o vienintelis būdas tam užtikrinti yra sudaryti palankias sąlygas dauginimuisi. Todėl viskas, kas geriausia, būna kelios dienos prieš ir per ovuliaciją. Gamta nori padidinti galimybes pastoti, todėl moteris ir geriausiai jaučiasi ir yra labiausiai patraukli tuo metu. Pirmoje ciklo fazėje moteris kaupia vis daugiau jėgų, gražėja, patrauklėja, kad galėtų apsukti vyrams galvas savo vaisingiausiomis dienomis. O be to, motulė gamta pasirūpino, kad ir pačią moterį svaigintų jos vaisingasis periodas – dovanojo patį stipriausią lytinį potraukį tuo metu, suteikė pačią stipriausią uoslę ir jutimus, kad galėtume intuityviai pasirinkti evoliuciniu požiūriu tinkamiausią vyrą giminės pratęsimui. Pasibaigus ovuliacijai, visi tie gerieji pojūčiai silpnėja, organizmas nebeeikvoja jėgų genetiškai tinkamiausio partnerio sužavėjimui, o kaupiasi arba naujos gyvybės atėjimui arba laukia kito ciklo galimybių. Kai kas net vadina moters antrąją fazę „organizmo gedulu“, mat jei moters kiaušinėlis neapvaisinamas, organizmas tiesiog gedi žuvusio kiaušinėlio. Koks paprastas, bet kartu ir labai sudėtingas, koks nuostabus gamtos sukurtas moters ciklas...

Norint rimtai užsiimti savęs stebėjimu, reiktų bent keliskart per dieną atkreipti dėmesį į savo pojūčius ir vesti užrašus. Geriausia, kaip minėjau, kartu matuoti ir BT bei stebėti gimdos kaklelio gleives.

Ar atrandate save, savo pokyčius šiame aprašyme? Gal jums būdingi visai kiti dalykai, o gal viskas daugmaž sutampa?






5 komentarai:

  1. Dėkui, tikrai išsamiai!
    Beje, kiek pastebėjau, man nimezilis geriausiai padeda. Jis ir neagresyvus, kepenim gal ne per labiausiai kenkia ir gan veiksmingas (bentjau man). Reikia išgert iš vakaro kažkaip, prieš prasidedant, tada daug lengviau praeina visa diena..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O ar bandėte natūralias priemones? Truputį keisti maistą prieš mėnesines, pagulėti šiltoje vonioje iš vakaro prieš joms prasidedant? Tokios priemonės irgi kartais padaro stebuklų :)

      Panaikinti
  2. Tikrai taip, pagal lytinį potraukį - libido galima atpažinti moters ovuliacijos laiką. Bent man tai daug kas sutampa iš šio įrašo.

    AtsakytiPanaikinti
  3. O dėl kokių priežasčių gali sumažėti libido? Atrodo gyvenimo būdas, mityba nepasikeitė, streso taip pat jokio nepatiriu...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Priežasčių gali būti įvairių, vienos iš tradicinių, paprasčiausių - rutina, nuobodulys, naujumo stoka, o šiaip libido natūraliai mažėja su amžiumi (rodo mažėjantį vaisingumą) arba dėl įvairių kitų organizme vykstančių procesų.

      Panaikinti