2013 m. gegužės 5 d., sekmadienis

Bazinės (bazalinės temperatūros) matavimas

 

 
 
Kaip ir žadėjau, toliau rašau apie ciklo pažinimo būdus ir vienas iš lengvai visoms prieinamų yra bazinės temperatūros (toliau – BT) matavimas. Šis būdas man padėjo žengti pirmus žingsnius link savo ciklo supratimo.
 
Bendras BT supratimas – kas, kaip?
 
Kas yra ta  BT? Tai yra ramybės būklėje esančio kūno temperatūra, paprastai matuojama burnoje po liežuviu, makštyje arba tiesiojoje žarnoje. Ramybės būklė laikoma praėjus bent 6 valandoms miego, paskutinis atsikėlimas (pvz. į tualetą) turėtų būti buvęs bent prieš 3 valandas. Matuoti reikia dar neišlipus iš lovos ir kuo mažiau pasijudinus (kiekvienas pasijudimas gali pakelti temperatūrą). Matuoti reiktų kas rytą tuo pačiu laiku.
 
Su kuo matuoti? Paprastu termometru. Tikslesniais laikomi iš rinkos jau išimti gyvsidabriniai termometrai, tačiau jais matuoti (7-8 min.)  reikia ilgiau nei skaitmeniniais (1-2 min).  Geriausia visada matuoti tuo pačiu termometru.
 
Kurioje vietoje geriausia matuoti? Burnoje po liežuviu, makštyje ar tiesiojoje žarnoje – greičiausiai mažiausiai nemalonumo sukeliantis gali pasirodyti pirmasis variantas. Galbūt ir taip, tačiau ši vieta laikoma mažiausiai tikslia iš trijų matavimo vietų, kadangi burną labai įtakoja tai, ką valgome ir geriame, bet kokia, kad ir labai menka, gerklės infekcija gali sukelti temperatūros svyravimus. Netgi jei iš vakaro tiesiog daug ir garsiai kalbėjome (renginyje, pristatyme ir pan.), ryte burnoje gali būti aukštesnė BT. Matavimas makštyje laikomas tikslesniu, tačiau ten matuojamą temperatūrą gali paveikti mylėjimas iš vakaro. Na ir tiksliausią BT nustatysime matuodamos tiesiojoje žarnoje.
 
Kaip kinta BT?
 
Pirmoje ciklo pusėje (nuo mėnesinių pradžios iki ovuliacijos pradžios) paprastai laikosi žema temperatūra (36-36,4, retesniais atvejais iki 36,7), o antroje (1 ar 2 dienos po ovuliacijos) – temperatūra pakyla bent 0,2 laipsnio (ir išsilaiko pakilusi bent 2 dienas. Paprastai tokia pakilusi ir lieka iki ciklo pabaigos arba krenta likus kelioms dienoms iki mėnesinių. Dažnai yra teigiama, kad antros ciklo pusės BT turi būti virš 37, tačiau nebūtinai, svarbu, kad būtų bent 0,2 skirtumas tarp I ir II fazės.
Ką gali reikšti BT pakilimo nebuvimas? Kad tą ciklą nevyko ovuliacija. O gal jūs vartojate hormoninius kontraceptikus?
Ką gali reikšti labai trumpas (vienos dienos) BT pakilimas? Greičiausiai ovuliacija buvo labai silpna, jei norėtumėte pastoti, tai nebūtų tinkamas ciklas.
Jei BT pakilimo nėra kelis iš eilės matuojamus ciklus ir gyvenate ramiai, be didelių stresų, niekuo nesergate, reikėtų kreiptis į ginekologą, išsitirti hormonus.
Ar galima matuoti BT geriant kontraceptines tabletes? Galima, bet iš to informacijos jokios – BT bus vienfazė, t.y., pakilimo nebus.
Dėl ko gali pakilti BT be ovuliacijos? Jei BT tapo aukštesnė nei praėjusį ciklą arba staiga pakilo, nors tikrai dar nebuvo ovuliacijos, galimi keli variantai: jūs patiriate didelį stresą, sergate kokia nors liga (viena mergina kreipusis dėl pakilusios ir aukštai besilaikančio BT sužinojo, kad jai trūkęs apendicitas),  geriate vaistus, mažai miegojote, vartojote alkoholį, mylėjotės iš vakaro. Matuojant reikėtų žymėtis visas šias situacijas, kad galėtumėte suprasti, ar BT pakilo dėl ovuliacijos, ar ne.
 
BT stebuklinga nauda nereguliaraus ciklo turėtojoms ir ne tik!
 
Valio, puiki naujiena toms, kurių ciklas nereguliarus! Ar žinojote, kad visada kelių dienų tikslumu galima žinoti, kada gi bus menstruacijos? Pasirodo taip, tereikia kiekvieną ciklą nustatyti, kada vyko ovuliacija. Kiekviena moteris yra unikali ir jos ciklas unikalus, tačiau pirmosios ciklo fazės ilgis gali būti skirtingas kiekvieną ciklą dėl įvairių priežasčių –streso, mitybos, ligų, t.t. , o antrosios yra daugmaž vienodas, kiekvienai moteriai kiekvieną ciklą antroji fazė tęsiasi maždaug tiek pat dienų, gali svyruoti nebent kokia viena diena. Normali II fazės trukmė laikoma 12-16 dienų. Jei II fazė trunka ilgiau nei 18 dienų, galime jau pasveikinti būsimą mamytę J Trumpesnė fazė gali signalizuoti apie hormonų ar kitas problemas.
 
Argi nenuostabu, kiek daug galime sužinoti, pasiėmusios vien termometrą?
 
Praktinė pusė
 
Norint įžvelgti dėsningumus, reikėtų matuoti bent 3 ciklus. Galima matuoti ir toliau, dažnai moterys po to ima matuoti tik I fazę, iki pakilimo, o toliau jau žino, kad laukti (ar nelaukti J) mėnesinių, toliau žengiama dar didesnio tobulumo link – BT jungiame su kitais ciklo pažinimo būdais ir tiesiog save jaučiame, nereikia jokių papildomų priemonių.
BT rekomenduojama žymėtis ir bendram vaizdui susidaryti – brėžti grafiką. Galima naudotis jau sukurtomis programomis, pvz. nemokamu psulapiu http://www.fertilityfriend.com/ arba tiesiog pildyti Excel lentelę. Nepamirškite žymėtis dalykų, kurie galėjo pakelti BT!
 





 
 
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą